Συνέντευξη 1

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητα σας. Πώς ξεκινήσατε; Γιατί ασχοληθήκατε με το τρόφιμο;

Το 2007 στην Αλόννησο ξεκινήσαμε  το εργαστήρι θαλασσινών γεύσεων Alelma θέλοντας να διαδώσουμε τη συνταγή του τόνου που παραδοσιακά φτιάχναμε για πολλά χρόνια.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρία σας και τα προϊόντα σας.

Η εταιρία μας εδρεύει στην όμορφη Αλόννησο. Ιδρύθηκε το 2007 από τον σύζυγό μου Γιώργο Αναγνώστου, με μεγάλη εμπειρία στο εμπόριο ψαριών και εμένα Αμαλία Καλογιάννη με γνώση της Αλοννησιώτικης παράδοσης στην επεξεργασία του τόνου.

Ο χώρος του εργαστηρίου είναι άρτια εξοπλισμένος, με την τελευταία τεχνολογία στον τομέα της υγιεινής.

Στο εργαστήρι μας ακολουθούμε την παραδοσιακή συνταγή φτιάχνοντας τον τόνο σε νερό ή λάδι με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και πιστοποιήσεις. 

Τι κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο προϊόν; Υπάρχει κάποια πληροφορία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας; 

Στόχος μας όταν ξεκινήσαμε ήταν να συμβάλλουμε ώστε ο τόνος ALELMA να συνεισφέρει στην υγιεινή διατροφή των Ελλήνων. O τόνος είναι μια πολύ καλή πηγή λιπαρών ω-3. και πρωτεϊνών.  Ο τόνος αποτελεί ένα από τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται συχνά στο διαιτολόγιο όσων προσπαθούν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή ή να χάσουν κιλά. Η πιο γνωστή ιδιότητα που έχει ο τόνος είναι πως ελαττώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου , καθώς η μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδη λιπαρά ωμέγα-3 βοηθάει στη μείωση της ¨κακής ¨χοληστερίνης στις αρτηρίες και στα αιμοφόρα αγγεία. Σημαντική είναι ακόμη η συμβολή του στην σωστή ανάπτυξη του οργανισμού και στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. 

Το βασικότερο όμως, αυτό που τον κάνει κατάλληλο να καταναλώνεται από όλους, εννοώντας άτομα όλων των ηλικιών, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και το σπουδαιότερο γυναίκες που είναι στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ότι τα προϊόντα ALELMA έχουν απουσία βαρέων μετάλλων. Ως εταιρία έχουμε μια πολύ αυστηρή αξιολόγηση όσων αφορά την προμήθειά μας στην πρώτη ύλη μας.  

Η γεωγραφική θέση έχει κάποια σχέση με τα προϊόντα σας;

Ως νησιώτες  το δέσιμό μας με τη θάλασσα ήταν καθοριστικό. Εκτός αυτού η μέχρι τότε πολύχρονη εμπειρία μας στο εμπόριο των ψαριών του νησιού μας εντός και εκτός, μας   βοήθησε να πάρουμε την απόφαση. Όπως έχω πει και άλλες φορές το ψάρεμα του τόνου ήταν για το νησί μας μια σημαντική περίοδο για τις οικογένειες των ψαράδων. Φανταστείτε να ξεκινούν από το λιμάνι μας, ξημερώματα περίπου την ίδια  ώρα 50 αλιευτικά έχοντας την ίδια πορεία  για να ξεκινήσουν το καθημερινό ημερήσιο ψάρεμα. 

Πως προβλέπετε το μέλλον στην ελληνική παραγωγή; Υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη;

Είναι μια ερώτηση που δυστυχώς δεν γίνεται να απαντηθεί γιατί τίποτα στις μέρες μας δεν είναι σίγουρο  λόγω της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας.

Το σίγουρο είναι ότι μόνο αν βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις θα μπορέσουμε  να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να προχωρήσουμε .

Δεν παύει όμως, τα προβλήματα της χώρας να δημιουργούν και κάποια στασιμότητα στις επιχειρήσεις που πραγματικά θέλουν να εξελιχθούν.

Ελλάδα η διεθνείς αγορές; Που στοχεύετε και πως βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά;

Τώρα να πούμε ότι το μέλλον είναι δυσοίωνο? Τα προβλήματα πολλά? Οι κρατικές υπηρεσίες δεν βοηθούν όσο θα έπρεπε?

Ωραία όλα αυτά συμβαίνουν σε ορισμένους τομείς. Ευτυχώς όμως αυτό που διακατέχει εμένα και όλους στην οικογένεια ALELMA είναι αισιοδοξία και πολύ όρεξη για δουλειά. Θα δουλέψουμε, θα παλέψουμε για να φτάσει ο τόνος alelma φτιαγμένος με την Αλοννησιώτικη συνταγή σε όλο τον κόσμο.

Ξεχωρίζετε κάποιο από τα προϊόντα σας; Αν ναι ποιο και γιατί;

Όλα τα προϊόντα μας είναι καταπληκτικά. Το καθένα από αυτά καλύπτει τις διαφορετικές γευστικές ιδιαιτερότητες του κάθε καταναλωτή. Επειδή όμως μας αρέσει η εξέλιξη τη φετινή χρονιά καμαρώνουμε για το καινούριο προϊόν μας το Tuna belly με δενδρολίβανο σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Έχουμε διαλέξει προσεκτικά το θρεπτικότερο κομμάτι του τόνου, από την περιοχή της κοιλιάς. 

Μέσα στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο , μαρινάρεται και ωριμάζει μαζί με φρέσκο δενδρολίβανο. Το αποτέλεσμα μια γευστική πανδαισία που απογειώνει. Είναι πλούσια πηγή ω-3 με πολύ υψηλό ποσοστό που αγγίζει 1,23gr/100gr. Το προϊόν είναι για λίγους και εκλεκτούς σε αριθμημένο βάζο.

Τι σημασία έχει για ένα προϊόν να είναι βιολογικό και που απευθύνεται;

Η σημασία των βιολογικών προϊόντων είναι σημαντική. Θεωρώ ότι βασικός παράγοντας της υγείας μας είναι η διατροφή μας. Το αίσθημα της συνείδησης θα πρέπει να αυξηθεί σε αυτούς που ασχολούνται με το τρόφιμο στη χώρα μας. Να τηρούν και να πληρούν τους κανόνες για την παρασκευή των προϊόντων  βιολογικών και μη.  Δυστυχώς βέβαια η μερίδα των ανθρώπων που δύναται οικονομικά να καταναλώνει βιολογικά προϊόντα δεν είναι αρκετά μεγάλη. 

Πιστεύετε ότι οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν μέλλον στην Ελλάδα;

Θεωρώ ότι είμαστε ένας λαός που ξέρει να τρώει. Η διατροφή μας που βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Βλέπουμε και τους πιο νέους να εγκαταλείπουν τις ξενόφερτες συνήθειες όσον αφορά τη διατροφή επομένως πιστεύω ότι οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν μέλλον.  Το βασικότερο, είναι που υπάρχει κατάλληλο έδαφος και κλίμα για την σωστή καλλιέργεια. Είμαστε η χώρα που μπορούμε να καλλιεργούμε και να προμηθεύουμε όλο τον κόσμο με πραγματικά βιολογικές καλλιέργειες.

Στην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τι σας ωθεί να προσπαθείτε για ένα καλό packaging;

Είμαστε ένας λαός κατεξοχήν ανταγωνιστικός. Όταν η ανταγωνιστικότητα υπάρχει για καλό σκοπό έχει και τα ανάλογα αποτελέσματα. Όλοι μας θέλουμε να κερδίσουμε το δικό μας κομμάτι στο χώρο του εμπορίου. Το μέσο για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα εκτός των άλλων είναι και ένα καλό packaging.

Σκεφτήκατε ποτέ να τα “παρατήσετε” και να αλλάξετε δραστηριότητα; 

Σε καμία περίπτωση. Η οικογένειά μας είναι πενταμελής. Τα τρία μας παιδιά τα μεγαλώσαμε μαζί με την επιχείρησή μας με αποτέλεσμά να έχουν αγαπήσει τη δουλειά μας. Το καθένα από αυτά ανοίγει σιγά σιγά τα φτερά του, παίρνει τις γνώσεις του και τις εμπειρίες του, αφήνοντας εμάς πίσω να τους παραδώσουμε όταν έρθει η ώρα τη σκυτάλη.

Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων; Τι πιστεύετε;

Οι  Έλληνες μπορούν να καταφέρουν τα πάντα. Έχουν μάθει να δουλεύουν και να προχωράνε μπροστά. Μπορούν να κάνουν την διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Πρέπει όμως κάποια στιγμή να σταματήσει  το κατρακύλισμα της χώρας μας πριν είναι αργά για τους Έλληνες γιατί και η αντοχή έχει όρια. 

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;

Να μεγαλώσει η οικογένεια ALELMA και να συναντώ τα βαζάκια μου σε όλο τον κόσμο!