Γνωρίστε Μας

Η ιδέα γεννήθηκε μερικά χρόνια πριν. Γεννημένοι και μεγαλωμένοι και οι δυο στο κατεξοχήν ψαροχώρι, της Αλοννήσου, μάθαμε να καθοδηγείτε η σκέψη μας από τη θάλασσα.

Η  πολυετή εμπειρία μας στο χώρο του ψαριού, αφού η κύρια ασχολία μας ήταν η χονδρική σε ολόκληρη την Ελλάδα και η λιανική πώληση  των αλιευμάτων του νησιού μας, μας έδωσε την ιδέα να προχωρήσουμε σε κάτι πιο ουσιαστικό. Θυμάμαι την εποχή που ξεκινούσε το ψάρεμα του τόνου. Οι νοικοκυρές δεν προλάβαιναν να κλείνουν τις ποσότητες που  ήθελαν για να φτιάξουν τον τόνο στο δικό τους βαζάκι για την κουζίνα τους αλλά και για να το προσφέρουν ως δώρο σε γνωστούς και φίλους που παραθέριζαν στο νησί μας. 

Οι απαιτήσεις όμως της εποχής μας  έχουν αλλάξει και ο κάθε τόπος έχει την ανάγκη να  αναδεικνύει τα μέσα που διαθέτει για  να παίρνει μια εξέχουσα θέση στο χάρτη. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η προσφορά του γυναικείου συνεταιρισμού, αλλά δυστυχώς περιόριζε την πώληση του στην τοπική αγορά. Η διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων που απαιτείται πλέον, μας έδωσε την ώθηση στην δημιουργία ενός σύγχρονου εργαστηρίου για την τυποποίηση του τόνου μας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να γίνει ένα εξαγωγικό προϊόν και να προσφέρει σε εμάς αλλά και τον τόπο μας το απαιτούμενο κέρδος.

Έτσι λοιπόν το 2007 συνέταιροι έως τώρα στη ζωή αλλά και επαγγελματικά πλέον, ο σύζυγός μου και εγώ ,ξεκινήσαμε την υλοποίηση του σχεδίου μας με τη δημιουργία της ομόρρυθμης εταιρίας Αναγνώστου Γιώργος & Καλογιάννη Αμαλία Ο.Ε. στην Αλόννησο.  Στο τέλος του έτους αποπερατώθηκε το έργο μας και θα έλεγα με πάρα πολλές οικονομικές δυσκολίες εφόσον είχε ξεκινήσει για τη χώρα μας η οικονομική κρίση. Η ένταξή μας στην χρηματοδότηση από την ευρωπαϊκή ένωση μέσω του ΕΣΠΑ διευκόλυνε λίγο τα πράγματα. 

Έτσι ιδρύσαμε την εταιρία μας  και μέχρι τώρα βασιζόμαστε στην παραγωγή από τα δυο πιο εκλεκτά είδη του τόνου, τον ερυθρό( τούνα ) και τον λευκό (τονάκι), Η παραγωγική διαδικασία γίνεται τους χειμερινούς μήνες που είναι και η περίοδος αλίευσης του τόνου. Το προσωπικό δυναμικό ανέρχεται στα δέκα άτομα περίπου και βασικό κριτήριο πρόσληψης είναι να είναι κάτοικοι Αλοννήσου.  Υποχρέωσή μας είναι να προσφέρουμε στους καταναλωτές μια ατόφια γκουρμέ απόλαυση σε διάφορες γεύσεις .  Συνδυάζουμε την εκλεπτυσμένη γεύση με τη συμπλήρωση όλων των ιχνοστοιχείων και βιταμινών που είναι απαραίτητα στη διατροφή μας για  τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού μας. Βασικό προνόμιο των προϊόντων Αlelma  είναι η απουσία υδραργύρου, επομένως καταναλώνεται άφοβα από μικρά παιδιά και εγκύους. 

Η ελληνική διατροφή περιέχει μια πλούσια γκάμα προϊόντων. Το πλούσιο έδαφος της χώρας μας,  προσφέρει  προϊόντα τα οποία πρέπει να υιοθετήσουμε στο καθημερινό μας τραπέζι αν θέλουμε να έχουμε μια σωστή πορεία στην ανάπτυξή μας και να αποφεύγουμε βασικά προβλήματα της υγείας μας, χωρίς να ξεχνάμε τη σπουδαιότητα της χρήσης του ελαιολάδου του τόπου μας. Η υγιεινή διατροφή είναι πλέον ανάγκη  με ότι αυτό συνεπάγεται. Η προσπάθεια που έγινε να μας  επιβάλλουν το γρήγορο έτοιμο φαγητό κακής ποιότητας έχει αδρανήσει με την τάση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για τα ελληνικά προϊόντα. Ο έλληνας πρέπει να μπει δυναμικά στην παραγωγή και να εκμεταλλευτεί την προσφορά της ελληνικής γης και θάλασσας. Με τη σωστή μέριμνα του κράτους θα βοηθηθούμε όλοι οι παραγωγοί στη προώθηση των προϊόντων μας  και έξω από τα σύνορά μας. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα απολαμβάνουμε  τα προνόμια μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και να πάρει η χώρα μας τη θέση που της αρμόζει στον κόσμο.

Η εταιρία ALELMA που το όνομά της το εμπνευστήκαμε από τα αρχικά των ονομάτων των τριών παιδιών μας και ευελπιστούμε να τα ενώσει και στη συνέχεια της ζωής τους, μέχρι τώρα έχει καταφέρει να σκορπίσει τα προϊόντα της σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ξεπερνώντας τα προβλήματα που προκύπτουν από τη γεωγραφική μας θέση μη έχοντας εύκολη πρόσβαση στη στερεά Ελλάδα με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος των δαπανών για την εταιρία μας. 

Βέβαια δεν περιοριζόμαστε στην εγχώρια αγορά έχουμε καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια στην εξάπλωσή μας στις χώρες της Ευρώπης. Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά συνεργασίες με την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Ρουμανία ,την γειτονική μας Κύπρο και έχουμε βάλει στόχο την εξάπλωσή μας πέρα από την Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε την ανοδική πορεία μας και προσπαθούμε να βελτιώνουμε και να εμπλουτίζουμε την γκάμα των προϊόντων μας έτσι ώστε να κάνουμε πιο εύκολη την βιωσιμότητα της εταιρίας. Προσπαθώντας να έχουμε ισορροπημένη σχέση τιμής και ποιότητας έχουμε ως αποτέλεσμα  να απευθυνόμαστε σε ένα μικρό καταναλωτικό κοινό, εφόσον  το βιοτικό επίπεδο του μέσου Έλληνα είναι χαμηλό. Είναι προφανές ότι αν είχε γίνει το ξεκίνημά μας μερικά χρόνια πριν τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο εύκολα. Σίγουρα υπάρχουν μικροεπιχειρήσεις που προσπαθούν να καλύψουν κάποιες τοπικές αγορές, αλλά η ανάγκη που υπάρχει έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων, και να προστατεύεται ο καταναλωτής,  οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις που έχει μια εταιρία απαιτεί γνώση, εμπειρία και πιστοποιήσεις από κρατικούς φορείς. Εμείς προσπαθούμε να εφαρμόζουμε αυστηρά ότι έχει να κάνει με την διασφάλιση των προϊόντων Alelma με αποτέλεσμα να ακολουθούμε τα βήματα της εξέλιξης της αγοράς τόσο της εγχώριας όσο και του εξωτερικού. Η άμεση ικανοποίησή μας είναι ότι αυξάνεται η κατανάλωση του τόνου τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους κατοίκους στο εξωτερικό.

 Στόχος μας είναι η απόλυτη ικανοποίηση του καταναλωτή μέσα από μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση που δύναται να στηρίζει την τοπική οικονομία μιας νησιωτικής περιοχής όπως η Αλόννησος.